Dawit in de leer bij de Groene Werkplaats

4-09-2020

Dawit, kandidaat van GelreWerkt! volgt sinds oktober vorig jaar bij Aventus Entreeschool een opleiding met als doel een betaalde baan in een kansrijk beroep. Dit is een onderdeel van het project ‘De kortste weg naar duurzaam werk’ en is een initiatief van GelreWerkt! en Aventus. ‘De opzet is maatwerk voor alle deelnemers, kleine klassen en leren in de praktijk. Dawit wil graag meubelmaker worden en hij heeft vanaf januari een stageplek bij De Groene Werkplaats. Nog geen meubels, maar ecologische woningen van hout bouwen’, aldus Maarten Jorna, consulent bij GelreWerkt! en aanspreekpunt voor de werkgever en kandidaat Dawit.

De aftrap in januari was zeer succesvol. Alle deelnemers gaan twee tot drie dagen in de week naar school op de locatie De Kaardebol in Zutphen en de overige dagen praktijkleren op de stageplek. Een leerwerkplek die aansluit bij de wens van de kandidaat en een kansrijk beroep is. Door deze aanpak is er een vooruitzicht op een duurzame werkplek. Sinds maart, de intrede van het coronavirus, is het programma ‘gewoon’ doorgegaan. Lessen zijn digitaal opgepakt door Aventus en de leerwerkplekken werden aangepast conform de RIVM maatregelen. Tijd om eens poolshoogte te nemen bij Dawit en Ewalt Nijsink, initiatiefnemer en eigenaar van De Groene Werkplaats hoe zij de samenwerking ervaren. Klik hier voor informatie over Aventus Entreeschool.

De Groene Werkplaats

De Groene Werkplaats maakt duurzame woningen waarin het fijn en gezond wonen is. Nijsink: ‘Na 15 jaar ervaring in de duurzame houtskeletbouwsector, ben ik in 2019 gestart met de Groene Werkplaats in Zutphen. Door samen te werken met andere zelfstandigen breidt onze gezamenlijke kennis zich uit. Dat is fijn voor ons en onze klanten! Nu maken we samen in de werkplaats prefab elementen. Op dit moment zijn we bezig met een huis in Harfsen. De dakdelen waar Dawit aan mee heeft geholpen staan buiten gereed voor transport en nu maken we de wanden.’

Leren en werken

‘Bij het bouwen van duurzame woningen zetten we in op de nieuwste ontwikkeling en verantwoord richting de toekomst. Op sociaal vlak is het voor ons dan logisch dat we ook nieuwkomers op de arbeidsmarkt een kans geven om ons mooie vak te leren. De begeleiding voor Dawit moeten we dan ook goed regelen en samen met GelreWerkt! en de onderwijspartij, in dit geval Aventus lukt dat goed. En gaandeweg het proces leren we er allemaal van’, aldus een enthousiaste Nijsink.

Toekomst

‘Ik vind het een fijne plek om te werken. Ewalt en zijn collega’s helpen me ook met de Nederlandse taal, dus het begrijpen en spreken gaat steeds beter. Het is belangrijk om de veiligheidsregels goed te begrijpen op je werk en door te leren en werken gaat dat sneller. In de toekomst hoop ik zelf meubels te maken waar veel mensen plezier van hebben’, aldus Dawit. In oktober is de opleiding afgerond en sluit Dawit deze vast af met een diploma zodat hij een vervolgstap kan maken richting een vervolgopleiding of werk.

Als GelreWerkt! kijken we graag mee naar mogelijkheden voor werkkansen en werkleerkansen op basis van kwaliteiten, capaciteiten, kennis en ervaring afgezet tegen de huidige arbeidsmarkt. Benieuwd naar de passende mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met onze accountmanagers, zij helpen u graag. Klik hier voor de contactinformatie van de accountmanagers.