Werk op maat voor mensen uit Oekraïne

23-05-2022

Vanuit Oekraïne komen er steeds meer mensen die zich in de regio Zutphen vestigen. Niet alleen op de opvanglocaties, maar ook bij mensen thuis. Samen met vrijwilligers, Perspectief Zutphen en collega’s van het team Inkomen van de gemeente Zutphen zet GelreWerkt! zich in om Oekraïners zo goed mogelijk te helpen bij het vinden van passend werk.

‘De mensen uit Oekraïne geven aan van alles te willen doen. Ook werkgevers in onze regio melden zich bij ons om te kijken wat mogelijk is om vluchtelingen een passende werkplek te bieden. Wel zijn er omstandigheden waar rekening mee moet worden houden, het gaat om een kwetsbare groep die leeft in onzekerheid en veel heeft mee gemaakt, de meesten spreken geen Engels en zeker geen Nederlands,’ zo vertelt Nicole Hendriksen, kwaliteitsmedewerker bij GelreWerkt!.

Fiets- en taallessen

Om de mensen te laten wennen aan het verkeer in Zutphen en meer vertrouwd te maken met fietsen, worden er fietslessen in kleine groepjes georganiseerd. Tevens worden er verkeerslessen gegeven, hierin heeft Perspectief een belangrijke rol. Ook wordt er ingezet op taallessen, dit alles om het mogelijk te maken om vluchtelingen uit Oekraïne op weg te helpen. Hendriksen vult aan: ‘Dit bericht gaat specifiek over mensen uit Oekraïne, maar als GelreWerkt! zetten we ons in voor al onze inwoners die vragen hebben over leren en werken.’

Aan het werk

Inmiddels zijn er al 6 Oekraïense vluchtelingen aan het werk bij Zutphense werkgevers. Zo zijn er vorige maand reeds twee mensen gestart bij het restaurant ‘I love sushi’ en ook iemand bij Fletcher Resort-Hotel Zutphen. Inmiddels zijn er 15 mensen gesproken voor werk en daar gaan onze accountmanagers mee aan de slag. Kent u iemand in uw netwerk uit Oekraïne die graag aan het werk wil, neem dan contact op met Nicole Hendriksen via 06 - 3853 4532 of n.hendriksen@gelrewerkt.nl.

Werkgeversinformatie

Voor vluchtelingen uit Oekraïne hoeft u als werkgever geen werkvergunning aan te vragen, zij vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Als u iemand uit Oekraïne in dienst wilt nemen, moet u dat wel melden bij UWV. Meer informatie hierover vindt u op de website van UWV. Uiteraard kunt u contact opnemen met een van onze accountmanagers, zij helpen u graag.